Tilbake til startsiden

Haslum Idrettslag

Anlegget Haslum Idrettslag benytter ligger over et stort område. Se detaljkart
Administrasjonen har adresse Gjønnesjordet 36.

I jubileumsskriftet fra 1968 står følgende: "Før 1918 eksisterte en gutteklubb i vårt distrikt ved navn Lynild. Medlemmene var meget unge av år. Ca. 1919 ble denne avløst av Løkebergkameratene. Det var stort sett de samme guttene, men navnet tyder jo på hvor tyngden av medlemmene kom fra. Etter noen få år ble den avløst av Haslum Sportsklubb, som levde i seks år fra 1923 til 1929"

Haslum Idrettslag (Haslum IL) ble stiftet på Haslum Kafé 1938. Da var alle gutteklubbene som den gangen fantes i området samlet. Omkring 40 medlemmer ble skrevet inn i det nye idrettslaget. Medlemmene og lederne var unge, bare to fedre var med. Erik Tronrud ble klubbens første formann og Johan Høiby ble kasserer.
Idrettene det ble satset på var fotball, ski, bandy og friidrett.

Under andre verdenskrig (1940–1945) ble organisert idrett stoppet. Haslum drev litt idrett i smug. Blant annet spilte de en del fotballkamper på Lilleakerbanen i Oslo.

Etter krigen ble det holdt nytt konstituerende møte for Haslum Idrettslag fordi hele medlemskartoteket var blitt borte. Møtet ble holdt 24. mai 1945 på Folkets hus. Her fikk klubben 70 nye medlemmer, og Arne Fjeldstad ble valgt til formann.

Kommunen ga idrettslaget et myrområde, Bjørnemyra, som de skulle opparbeide til idrettsbane. Myra lå øst for Haslum stasjon (se Kart med historiske navn). Det ble mye dugnadsinnsats. Stubber måtte fjernes, grøfter ble gravet, og vann ble båret bort i bøtter. I banekomiteens referat fra 1947 står det: "Stort sett har arbeidet gått dårlig i 1947. Dette lover ikke godt. Av og til møter bare 3–4 mann, og da mister de lysten og går hjem." Men jobben ble gjennomført. I 1951 ble den første fotballkampen spilt.
I 1956 ble klubbhuset innviet. Det var bygget på dugnad. Klubbhuset ble utvidet i 1980, og man fikk en bygning med to garderober, stor stue og veranda.
I 1972 ble ny gressbane på Bjørnemyra tatt i bruk.
I 1982 ble det bygget en 20-meters hoppbakke på Haslumbanen, og bakken ble kalt "Få lyst til å hoppe-bakken".

I jubileumsskrift for 1988 (50-års jubileum) står følgende: "Da HIL ble stiftet i 1938, var idrett stort sett forbeholdt gutta. Men jentene begynte snart å kreve sin rett til å være med i flere aktiviteter. Og i 1975 forlangte de også å få komme inn på guttas siste enemerker: fotballbanen. Mange av gutta protesterte. Fotball var jo en tøff guttesport". Men alle midler ble tatt i bruk i kampen om likestilling, og snart ble det jentefotball med Stein Brendengen som den første trener.

Haslum Idrettslag dekket i 2018 områdene Haslum, Blommenholm og Bekkestua. Fotball, håndball, bandy, orientering og alpint sto på programmet.
Eliteklubben i håndball ble skilt ut som eget idrettslag innenfor Haslum Håndballklubb i 1999.
På herresiden i håndball overtok Haslum IL etter hvert den posisjonen Stabæk IF hadde hatt. Treneren Tom Erik Skarpsno utviklet talenter "på samlebånd", og med Erling Mamelund i spissen ble det tre NM-gull og tre seriegull i perioden fra 2010 til 2016. For øvrig ble det to tapte NM-finaler.

Haslum IL Håndball skriver på sin hjemmeside (2020): "Haslum IL Håndball er en av de store aktivitetene i Haslum IL og er blant de største håndballklubbene i landet med ca. 500 spillere i alder fra 6–7 år på håndballskole og til veteran. Klubben er godt representert i cuper, seriespill i Temaserie-Regionserie og Landsserien, i tillegg til regions- og aldersbestemte landslag. Vi er stolte av å være en av Norges store klubber med svært gode resultater, både på gutte- og jente-siden."

Anleggene som klubben disponerte i 2020 var Haslum Idrettspark på Gjønnesjordet med kunstgressbaner (fra 2016), klubbhus med garderober, Haslum idrettshall, Gjønnes idrettshall (fra 2005) og Nadderud Arena (for elitehåndballen fra 2014). Se detaljkart
Haslum fotball trener på Bekkestuabanen ved Nadderud Arena.
Kolsås skisenter eies av Haslum IL, Fossum IF og Stabæk IF.

Mange idrettsprestasjoner er knyttet til Haslum Idrettslag. Her er noen eksempler:
Torill Fjeldstad var Norges beste alpinist i ti år og deltok i OL 1976 og l980. Hun vant til sammen 18 NM (7 i utfor, 3 i storslalåm, 3 i slalåm og 5 i alpin kombinasjon) i perioden 1975–1984. Hun har også en annen- og to tredjeplasser i verdenscupen i utfor. Torill Fjeldstad har fått to kongepokaler.
Eva Charlotte Tønnesen var langt fremme i orientering. Hun fikk blant annet Sølvstikka for individuell seier under Nordisk mesterskap i orientering i 1982, og hun ble norgesmester i nattorientering samme år.
Flere utøvere er nevnt på Lokalhistoriewiki.

I 1968 arrangerte Haslum Idrettslag, sammen med Fossum IF, norgesmesterskapet på ski.

I 2024 kom en bok om Haslum IL ut. Den heter "Haslum IL" med undertittel "Generasjoner med idrettsglede 1938–2023", og er skrevet av Stein Halvorsen og Arne Hole.


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Haslim IL

Bøhler, Kristin. Haslum − dengang og nå: Under samme himmel. Haslum Menighetsråd

Vårt Bærum (2020). Dinamo Forlag

Mathisen, Bjørn Magne. (2021). Historien om Ekeberg, Løkeberg og Haslum − og litt om Avløs og Nes. Bestilles privat: bmmathis@online.no eller telefon: 906 02 658

Budstikka 15. januar 2024

Gressbanene til Haslum Idrettslag 2018. Foto: Knut Erik Skarning
Haslum Idrettshall og Haslum idrettsbarnehage 2022. Sett fra sydvest.
Foto: Knut Erik Skarning
Se også detaljkart
Klubbhuset til Haslum Idrettslag 2022. Sett fra nordvest.
Foto: Knut Erik Skarning
Gjønnes Idrettshall 2022. Sett fra sydøst. Foto: Knut Erik Skarning